Kolumnist

Dubbelgångare i musikbranschen.

2012-03-29 16:26 #0 av: AnnikaBrandt

När musiken eller texten skapas så skapas det ett nytt unikt verk. Borde vara det! Tyvärr så är det väldigt ofta då man lyssnar på en låt, man blir träffad utav reaktionen att låten låter väldigt lika en annan låt. När lyssnaren reagerar på ett sådant sett då borde låtskrivaren ta en rejäl funderare på om denna personen faktiskt borde fortsätta i musikbranschen.

Det är en låtskrivares ansvar och borde vara en självklarhet att inte skriva en dubbelgångare. Alltså ett plagiat. Jag som själv är låtskrivare skulle inte vilja sjunka så djupt i mitt skapande att jag börjar stjäla från andra låtskrivare. Om jag kommer fram till en sådant punkt där jag inte kan hitta på något eget så skulle jag nog hellre välja att lägga av, jag känner att det är ett ansvar som jag som individ har.

Men alla tänker inte som jag, och där av så kan man höra då och då, låtar som låter lite väl lika varandra. Till den allmänna musikbranschen så händer det kanske inte så ofta att man hör dessa, de låtarna försvinner oftast ganska snabbt. Det är oftast, tyvärr måste jag säga, i melodifestivalen man kan höra de flesta likheterna, där man kan dra paralleller mellan låtar. Ena låten är mer lik den andra.

Det är ett stor frågetecken hos mig hur man som låtskrivare kan dra väldigt nära likheter eller kanske till med att rent försöka sig på en kopia. Det är en sak att finna inspiration till en låt, att bygga en låt i samma stil, men att gå så långt att man tar för mycket inspiration. Det är en gåta för mig.

Man kan fråga sig vad är det för straff för de låtskrivare som gör ett plagiat? Tyvärr anser jag att det är väl låga ”straff” för plagiat. Dessutom har jag känslan av att vissa låtskrivare har lättare att komma undan med ”plagiat” än vad andra har. Är du större och mer erkänd låtskrivare kanske folk inte tänker lika lätt på plagiat eller stämmer den låtskrivaren.

Dessutom så är det ju ganska lätt för oss låtskrivare som härjar här hemma i Sverige att sno lite för mycket takter och toner från en internationell låt, exempelvis från en låt från USA. Är det bara en låt som ska hållas inom Sverige, så är det stora chanser att den amerikanska låtskrivaren inte ens känner till det svenska plagiatet. Detta var bara ett exempel. Men det finns möjlighet att göra plagiat och komma undan med det.

Men samtidigt, men den teknik som växer fram, ju lättare är det att dela och få höra musik så att hämta inspiration från ett land utomlands och sedan göra kopia som får vara inom Sverige det är snart inte heller riktigt hållbart. Där har vi väl nästan den enda fördelen med den öppenhet som finns på internet, med ex youtube och annan fildelning.

Vem bär ansvaret för att minska dubbelgångarna i musikbranschen? Låtskrivarna? Artisterna? Skivbolagen? Konsumenterna?

Alla! Vill jag säga. Men jag skulle nog lyfta fram att Artisterna har ett lite störra ansvar. Om inte artisterna lyfter fram, spelar in dessa låtar som är väldigt lika en annan låt, då minskar intresset av att skriva låtarna. Det finns helt enkelt ingen marknad för att skriva plagiat.

Det lönar sig aldrig att skriva ett plagiat. Det kanske kommer upp till ytan ett tag! Men till slut så sjunker det lika snabb igen.

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl
2013-04-23 00:31 #1 av: AnthonyB

Jag håller med i ditt tänk! Men jag som själv jobbar som kompositör vet också att det är omöjligt att vara helt originell. Du kopierar alltid något. Det är klart att man inte ska plagiera, men alla melodier som vi dras till rent undermedvetet här i väst har redan skrivits, kanske inte rent rytmiskt, men den bakomliggande melodin (tänk lite schenkeranalys, och ta bort tydliga ornamenteringar) är nästan aldrig originell helt igenom.

Relaterat till ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=oOlDewpCfZQ

Men ja, jag håller med om att det är varje individs ansvar att försöka hålla sig borta från allt för tydlig kopiering (inspiration), så att det produceras så ny musik som möjligt.

Anmäl
2013-04-23 18:15 #2 av: AnnikaBrandt

#1

Men det klart... men då är det frågan om inspiration och stil... det jag syftade mest på är det som är för nära ett annat annat orginal... alltså ett plagiat

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.