Kolumnist

Den delade låten

2012-03-14 12:54 #0 av: AnnikaBrandt

Åsikterna delar nog sig. Men för mig, som är upphovsman, vill jag ju inte att mina låtar florerar runt och människor kan dela och kopiera låten hur som helst. Fildelningen har ju länge varit ett ämne som har varit vilt diskuterat. Vi pratar om illegal fildelning!

Jag anser att det är skillnad på fildelning och fildelning. Jag vet inte varför, men det är bara så. Att någon lite sporadisk kanske nån gång laddar ner olagliga musikfiler, det kan jag se genom fingarna med, utav den enkla anledningen att jag anser det finns större fiskar att fånga. Som de fildelningskällor som faktiskt delar låt efter låt, timme efter timme, dag efter dag. Framför allt sajterna som tillåter denna tjänst, och de stora fildelarna, de är de som man borde rikta in sig på.

Till viss del är jag väl stolt om någon anser att mina verk är värda att dela på. Det måste ju betyda att de som delar filen gillar låten. Men det som då stör mig, är att om de verkligen gilla låten, då skulle de väl kunna köpa skiva i stället, eller köpa mp3-filen? Jag är en person som anser att det är ju ändå roligare att ha en riktig skiva i handen och som man kan säga. ”Den här skivan äger jag…”. Eller hur?

Faktumet är att låtskrivandet är en konstform, och jag vill ha betalt för det konstverket jag framställer. Skivförsäljningen är ju tillräckligt svag så någon ändring måste ske mot den illegala fildelningen. Om inget görs, vad händer det då? Jag ser ju risken till att intresset för låtskrivandet försvagas. Det är ju ändå så, ekonomi styr allt. Finns det då inga intäkter som låtskrivare kan hämta in så blir det ju färre personer som vill syssla just med denna konstform. Det slår mot produktionen i musikbranchen.

Det är ju inte bara mot låtskrivare denna gratis underhållning slår hårt. Utan det är även mot skivbolag och musikförlag. Det slår ju nästan hårdare mot skivbolagen. Där de sätter pengar i att producerar skivor. Är det sedan så att de flesta utav exemplaren är kopior eller fildelade mp3or då är risken mycket hög att skivförlaget går back.

Vem har ansvaret för att minska den illegala fildelningen? Den frågan går lite hand i hand med det frågan om vem det är som faktiskt laddar ner? Procentuellt är det ju ungdommar och unga vuxna. Jag vill nog säga att ansvaret ligger på det vuxna som ska se till att ta reda på vad deras barn använder Internet till. Skolan kanske borde informera vad illegal fildelning handlar om? Det finns nog många saker som allmänheten skulle kunna göra för att föra en kamp mot den illegala fildelningen

Jag hoppas på en framtid, där vi låtskrivare kan skapa musik utan rädsla för att våra låtar ska flyta omkring i internetvärlden utan att vi får ekonomisk ersättning. Detta skulle vara en framtid som säkrar skivbolagets framtid och kan locka nya personer att påbörja sina steg i låtskrivarbranchen

Kopplade trådar:

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl
2012-03-14 17:07 #1 av: edn01

Varför ska vi ha skivbolag? De ger näst intill ingen ersättning alls till artister. Det vore helt klart bättre om artister kunde sälja sin musik utan mellanhänder. Framtiden ligger uppenbarligen i digital distribution.

Sen anser jag inte att fildelning är ett allvarligt brott. Musik är konst, och att höra en låt borde inte kosta pengar, lika lite som det borde kosta något att gå på museum. Vill man betala får man väl gärna göra det, men jag tror att pengarna ligger i livemusik och mediaproduktioner.

Jag fildelar varje dag och känner mig mer olaglig när jag går mot röd gubbe på stan.

Anmäl
2012-03-15 11:14 #2 av: AnnikaBrandt

Skriver du själv egen musik? Om du gör det, i vilken utsträckning?
frågar för det kan vara kul och veta, så man kan få en överblick över vilka som är för och inte för....


Det får mig precis att tänka på att jag ska starta en frågeställning angående detta...

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl
2012-03-21 10:58 #3 av: AnnikaBrandt

Uppenbarligen blev det inget svar från dig edn01

Jag utgår nästan ifrån att du inte alls skriver musik, eller på en väldigt blyg nivå... då kan jag säga. Dina åsikter skulle nog skilja sig reält om du faktiskt jobbade på en "högre nivå" alltså antalet nerlagda timmar i studio.

För det första skivbolagen skulle ju dela med sig om mer pengar till låtskrivarna, ju mer skivorna säljer. Låtskrivarna får procent från antalet tryckta skivor. Alltså ju fler skivor som skivbolagen kan printa och leverera ju mer kan även låtskrivarna tjäna. Vi behöver skivbolag annars så kan inte artister spela in och producera skivor.

Konst ska inte vara helt gratis. jag anser att till och med museeum m.m. borde ta en symbolisk summa i inträde. Om jag gillar det jag ska gå och betrakta eller lyssna på då ska jag betala där efter. Det är ändå människor som lägger ner sin själ till att DU ska kunna njuta åt något som är fröjd för dina ögon eller öron. Förresten så kan du inte jämnföra musee och musikproduktion. museum står på en plats du har inte tillgång till musseumet i privat ögo. Det har du med musiken.

Om alla tänker som du edn01 så kommer musik m.m. dör ut därför att låtskrivarna upphör att skriv anytt material för att folk fildelar och innebär att låtskrivarna inte för betalt för sin musik.

Som en låtskrivare som är "professionell" så ser de detta med största sannorlikhet på ett annat sätt, det är inte roligt att veta att folk kan sno och sprida musik och åtnjuta ens musik hur mycket som helst utan att visa någon som helst uppskattning för det som de har lagt ner sin själ till att fullborda.

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl
2012-03-22 14:32 #4 av: Porklash

Hm. Jag som gammal punkare tycker att fildelning kanske är Karma bara?

Alltför många människor har under alltför lång tid tjänat vansinnigt  med pengar på musik. Det kanske är dags att dem pengarna läggs på nåt annat helt enkelt?

Om folk inte vill betala för det du gör så vill de inte det.

Jo det kan tyckas hårt men musikbranschen är inget annan än en bransch. Dem kommer och går blir större eller mindre och nu har den ekonomiska situationen för just musikbranschen blivit sämre. Sånt händer.

Sen så är det inte alls så att det finns mer pengar att tjäna live för små band/artister. Snarare tvärtom. Svårare att få spelningar och nästan omöjligt att få anständigt betalt. Men det betyder "bara" att  efterfrågan inte finns.

Musik har som det verkar blivit mindre viktigt för många än vad det varit på länge.

Plussa på då att du kan ladda ner "den där bra låten" från nätet och slippa köpa hela full-längdaren så...

Men som glad amatör så behöver jag inte bekymra mig om det. Jag gör musik. Spelar den. Njuter. Ibland får jag en krona. ibland får jag betala en.

 

 

pEr

Anmäl
2012-03-23 18:32 #5 av: AnnikaBrandt

Jag tycker bara att det är konstigt att folk kan ha det samvetet att bara tanka ner och tanka ner utan att tänka på att det faktiskt sitter en människa bakom det verket som har skapat det... och att sedan vara så neutral att inte vilka stödja konstnären... det är ett mysterium för mig.

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl
2012-04-09 23:10 #6 av: Salish

Nu producerar inte jag musik, men jag förstår inte riktigt hur man skulle kunna upptäcka musik utan att någon delar med sig. Det är inte direkt som att alla låtar spelas på radio, många lyssnar inte ens på radio. Fildelning är ju utmärkt för att upplysa folk om ny musik. Genom att hitta musik olagligt kanske man senare blir sugen på att köpa något annat som den artisten gjort.

Jag som målar vill ju att folk ska kunna upptäcka min konst utan att behöva betala för verket först och sen se det. Eller att någon MÅSTE köpa min tavla bara för att den ser den på en utställning. Precis samma sak. Visst måste man ju få betalt för mödan, men det är riktigt svårt att leva som konstnär/musiker, och jag tror att man måste vara beredd på det, men man kan heller inte tvinga folk att köpa ens musik.

Anmäl
2012-08-11 00:24 #7 av: thommyj

I grund och botten är det väl det ekonomiska som styr...d.v.s att få betalt.Stolt skulle jag vara om någon ville fildela mej och min musik,oftast får artisterna in sina pengar på reklam och olika event som dom ställer upp på,som Salish skriver här över är det ju nästan omöjligt att tvinga folk att köpa.Man får väl helt enkelt skylla på utvecklingen med datorer och internet,vill skivbolag skydda sina produkter så får väl dom försöka komma på saker som förhindrar att vanliga människor kan kopiera och dela.Sen kan man ju alltid fråga sig vad och hur mycket man ska kunna tjäna på att lagligt sälja en mp3 eller ett helt album.Sen behöver det ju inte alltid vara negativt att fildela,om jag nu tänjer lite på meningen fildela och växlar över till att t.ex göra covers på låtar.Nästan hela youtube är ju uppbyggt på covers och plagiat.Det gör ju inte att den som gör covern behöver tjäna pengar på låten,därimot i dom flesta fallen skrivs det vem som gjort låten och att all kredit ska gå till upphovsgruppen,det i sin tur kan ju göra att någon köper låten lagligt eller laddar ner den olagligt,menar bara att i all misär finns det oftast något gott att peka på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.