2012-03-11 16:03 #0 av: AnnikaBrandt

Äntligen kan jag säga att årets spektakel är slut. Men för första gången på ett bra tag, kan jag säga att det är äntligen rätt låt som vann. Men nu äntligen så slipper man tävlingen tills det att ESC ska gå av stapeln. Jag har en form utav hatkärlek till denna tävling.

Jag, som säkert många andra kollade ”uppdrag granskning” och deras inslag om Christer Björkman, och det man kan konstatera är att det inslaget ger mig långt ifrån större förtroende för denna tävling och inslaget bevisar ju det som jag hela tiden har varit säker på, att hela uttagningen är ett stort skämt, där vissa låtskrivare och förlag har andra möjligheter att få komma fram. Detta förklarar ju så klart alla dessa låtskrivare som är samma år efter år.

 

Med detta i ryggsäcken så virvlar tankarna runt i mitt huvud, är det inte dags för oss låtskrivare att tacka nej till att skicka in låtar? Tänk om vi låtskrivare hade en sådan sammanhållning så att ingen skickade in några låtar?! Christer Björkman och hans allierade skulle inte få in ett enda bidrag. Då får vi se hur länge svt’s jippo överlever morgondagen. Då blir det bara Christer’s vänner som kommer hålla till i dessa kretsar. Jag är säker på att åtminstonde hälften utav inskickade bidrag skulle raderas ut i deras mailbox, dessutom hoppas jag att folk stänger ner svt’s kanal under dessa sädningstider. Sedan kan man hoppas på en bättring den dagen Christer Björkman kliver av tronen. Den stora filosofiska frågan är, när?

Men det finns en annan sak också som gör att jag tycker att vi låtskrivare borde slå näven i bordet. Det är inte rätt att det bara är artisten som får synas under melodifestivalen. Som exempelvis årets vinnare Loreen.

Kollade in Svt’s melodifestivals sida. Direkt efter var det intervju med henne. Ingenting med låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström. De får det att låta att det är Loreen som har skrivit låten, som om låtskrivarna inte existerar. Varför är det alltid bara artisten som intervjuas, detta gäller både i tidning och i tv. Det är ett faktum, om det inte var för låtskrivarna så skulle tävlingen inte existera. Det är samma sak som om en författare har skrivit en bok, och sedan är det bara en förlagsrepresentant som intervjuas.

Ska bli spännande och se hur nästa år blir. Gemensamma låtskrivare som ratar mellodifestivalen, eller låter Christer driva melodifestivalen med en järnhand?

Bildkällor i artiklen:

http://www.svt.se/melodifestivalen

http://se.freepik.com