2012-02-17 12:25 #0 av: AnnikaBrandt

Den 4.e februari gjorde årets Melodifestival entré, och vi har tills idag haft totalt två deltävlingar...

Det står ju klart. Det är som helt vanligt. Den stående arbetsuppgiften när startsignalen går för varje deltävling. Man kritiserar!

Jag har år efter år bänkat mig framför tv:n för att följa tävlingen. eftersom jag själv är låtskrivare har "Melodifestivalen" varit ett viktigt element. Men nu senaste två-tre åren har det intresset svalnat steg för steg. Detta har lett till att idagens läge har jag inte följt tävlingen speciellt mycket, det är faktiskt så att ett program i en viss grannkanal har fått min uppmärksamhet

Det första man kan konstatera är att programmet har tre kvinnliga programledare i år. Det får en att fråbildkälla: www.svt.se/melodifestivalenga om de kanske inte har tagit, antingen kvinnans jämnställdighet lite väl på allvar eller om de inte har överdrivigt den sägnen att kvinnan är skönhetens glans. Att inget är så vacker som en kvinnlig fägring. Och för att slå stor smäll i denna teori har det slagit till på stort att ha tre kvinnor. Lite överdrivet oavsett vad?

Trots att jag bara har kollat på årets melodifestivalen med ett öga, flippat över till tävlingen när grannkanalen har haft reklam, med tanke på den täta skurarna utav reklam så kan man se ganska mycket utav en enformig melodifestival. trots fläckar utav årets melodifestival på synfältet, så kan jag lätt konstatera att det har inte hittils skett några överraskningar.

Jag som låtskrivare kan inte låta bli att tänka tanken hur det kommer sig att en tävling som följer samma musikaliska linje fortfarande har styrfart? Nu ska jag inte snacka för mycket, jag har själv en förmåga att skriva låtar som är utav samma stuk. Men att det inte kan komma fram någon låtskrivare som använder en fantasi och presenterar en annan stil, presenterar en låt som sticker ut. En annan företelse som jag inte kan släppa, är hur det kommer sig att det nästan är exagt samma låtskrivare år efter år? I år är det ännu värre när det gick så bra för Eric Saade förra året i ESC.

Det sägs ju att bidragen man skickar in är anonyma under bedömningen... men hur kommer det sig då att det nästan är samma låtskrivare? Det är en detalj som jag inte får att gå ihop. Denna detalj har orsakat att jag själv har dragit in antalet inskickade bidrag, dessutom så de senaste tre åren(ungefär) har jag inte skickat in ett enda bidrag.

Skulle en nybörjare komma till mig och fråga om tips angående låtar som de har planerat skickat in till tävlingens å skulle jag nog  lägga ett förslag på att inte lägga ner för mycket tid pBildens källa: www.svt.se/melodifestivalå just den tävlingen. Chanserna är mycket små att komma med, dessutom under den tiden som bidragsinskickningarna och tävlingen ligger låten låst och får inte höras någonstanns, annars diskas låten. Därför kan det vara mer värt att ge ut låten på vanligt sätt om det är en bra låt.

En ganska så rolig företelse är den "tredje chansen" som tävlingen har i år. Det fyndet jag gjorde idag är Bosson's bidrag från 2004 "Efaristo"

Jag minns jag gillade den när den kom ut. Idag med facit i hand kan man ju säga att den utmärker sig inte direkt något i melodifestivals-sammanhang. Men dit faller min röst i denna veckans deltävling ändå

Hittils i årets tävling är nog Loreen's bidrag bästa låten. dvs om det inte kommer att dyka upp några andra intressanta bidrag.

Bildkällor: http://www.svt.se/melodifestivalen