Textförfattare

Texter föds

2012-02-16 19:22 #0 av: maritha52

Min huvuduppgift i en låt är att författa en text.Jag skriver texter till musik och jag skriver även texter som blir musiksatta..

När en text föds hos mej,har jag oftast ingen aning om hur den kommer att bli.Helt förusättningslöst sätter jag mej varje morgon vid så där runt 4 tiden,tar en fika sätter på datorn och vips har hjärnan vaknat!

Har jag en färdig melodi som jag blivt ombedd att göra en text till,har jag förmodligen lyssnat igenom den dagen innan några gånger...söker hitta en antydan till VAD tonsättaren Tänker??Det kan vara enkelt,om melodin strålar "sommartid"i sej...Ja,då kanske det blir en anknytning till just sommar i den låten..Det kan vara vad som helst egentligen..En vemodig tonslinga kan få mej att "sväva bort"och finna en saknad i melodin,och då kommer liksom ordens flöde av sej själva....

När jag jag skriver texter som jag vill ha tonsatta..då spelar fantasin vilt i  mitt huvud.Då är jag inte bunden av någon melodi,men skriver naturligvis i den harmoni som går att sätta musik till och framförallt att det går att sjunga texten enkelt och tydligt...Använder inte konstiga ord,utan mer som vi talat när vi kommunicerar...Försöker hitta en "nerv"i texten som jag bygger vidare på..Det kan ta en timma det kan ta ett ar dagar--det kan sluta i flera texter som hamnar i papperskorgen innan jag känner mej helt nöjd..

Eftersom jag även skriver en del country så har jag den "vemodigheten" i de texterna som gör att countryn känns ganska "nära" och" berörande"...idéerna kommer oftast utifrån mitt eget hjärta-eller vad jag fått mej berättat--det plockar jag fram på något sätt och förvandlar till låt-texter...Som en slags dagbok i musik/text..

Det viktigaste är,tycker jag,att inte stirra sej blind på vad andra skriver---utan hitta sin egen nisch--att kanske hämta råd--men absolut inte ändra på ett koncept man hittat och trivs med...Det är oftast det som blir ett "eget"signum.....//Maritha

Anmäl
2012-02-17 07:45 #1 av: maritha52

När jag började att författa texter så hade jag en tendens att vända på orden....att skriva lite som psalmer skrevs förr..EX."Den blomstertid nu kommer"---vilket blir helt galet...Vi säger ju inte så??Vi säger"-Nu kommer blomstertiden"...Det blir en mer korrekt svenska..men det är lätt att trampa vid sidan..det låter bra--men just att man inte använder språket "tvärtom"...

I dikter är det skillnad..men just i sångtexter blir det tokigt.Det är skillnad i att läsa och att sjunga..

Den som var min "läromästare"för många år sedan var Lasse Berghagen..vi hade diskussioner om just texters utformning.Jag fick en hel del tips från honom..Han är ju en mästare på att fånga ordens betydelse..Tror jag skrev 30 texter som han gick igenom--varav 20 var helt fel-formulerade...jag var så besviken på mej själv och trodde aldrig jag skulle kunna etablera mej som låtskrivare!

Med tid och år så började det så smått arta sej--och när jag fick min första demos--ja då blev jag överlycklig!!!!DÄR satte allt fart-det var år 1991---sen har det bara rasat på och jag har tränat och jag tränar fortfarande varje dag med varje text för att inte göra om just de tabbarna--att göra det för enkelt för mej/maritha

Anmäl
2012-02-17 14:15 #2 av: AnnikaBrandt

Jag känner igen mig i din text. jag jobbar ju själv med bland annat dansbandsmusik och med country så.. känner igen känslorna man får när man sitter där och försöker lösa textproblemen.

Tänk på att det sitter en levande själ bakom dataskärmen

Sajtvärd: musikproduktion

Mina länkar:

Hemsida: http://www.annikabrandt.com
Youtube-kanal: http://www.youtube.com/BrandtAnnika

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.